Care sunt consecintele absentelor acestor "ritualuri" din viata unui copil? Absenta celui mai de pret lucru pe care-l poate avea cineva (pe langa charm, good looks and a winning attitude © Farscape): identitatea. Lipsa identitatii duce la o stare generala de deruta, de frica, de frustrare, de depresie, de neajutorare. E elementul ce da nastere mentalitatii de turma, e lucrul care-i face pe destepti sa moara pentru ideile celor prosti. "Like a monkey, ready to be shot into space. Space monkey! Ready to sacrifice himself for the greater good."
Ritualurile de initiere isi au originea in vechile triburi ce dateaza pana-n cro-magnon, acestea avand ca scop ajutarea baietilor din trib in a deveni barbati. Ritualurile au fost abandonate de-a lungul timpului si au fost convertite in asa zise pseudo-initieri, printre factorii de degradare a acestora facand parte reforma protestanta si iluminismul. Scotand din calcul ritualul, ne-am indepartat de procesul prin care o persoana isi obtinea identitatea. Fara acesta, o persoana e neimplinita, ramanand la o mentalitate de copil in loc sa se maturizeze. Mai exact, in ce consta aceasta mentalitate de copil? Violenta gratuita, comportamentul abuziv sau, cealalta extrema, pasivitatea, slabiciunea, "the slave morality". "I can't get married - I'm a thirty-year-old boy."
Un alt factor care impiedica maturitatea este chiar patriarhia, expresia mentalitatii de copil. Feministele s-au rasculat initial ca raspuns la dominatia abuziva, opresiva, violenta a barbatului din patriarhie. De aici iau nastere tot felul de bullshit-uri cum ca toti barbatii sunt niste porci, barbatii sunt niste brute care nu pot fi sensibilizate samd. Omul crescut sub patriarhie vrea sa domine atat femeile si barbatii, cauza fiind una foarte simpla: pentru ca nu se poate domina pe el insusi.
Cine se uita la "The Sopranos" poate face imediat legatura: aici il avem pe Tony Soprano, capul mafiei, care are o armata de acoliti pe care-i comanda, ca mai apoi sa se duca la psiholog pentru atacuri de panica. Acesta nu isi incurajeaza plozii sa se dezvolte pentru ca el nu e in stare de acest lucru. Cu cat o persoana este mai frumoasa, mai inteligenta, mai competenta, mai creativa, cu atat o sa fie magnet pentru ura, invidie si comportament dubios din partea apropiatilor, exprimare a imaturitatii acelor persoane.
Se presupunea ca unui barbat cu "issues" ii lipseste conexiunea cu partea sa feminina, insa in majoritatea cazurilor chiar este coplesit de aceasta, lipsindu-i conexiunea cu lucrurile instinctuale care l-ar ajuta in maturizare. Blocajul vine din partea societatii patriarhale, de masina de facut zombie pe banda rulanta, de lipsa procesului de initiere, de transformare, prin care ar fi devenit barbat (o oarecare influenta avand-o si critica feminista de genul "suflat si in iaurt", care priveste orice nivel de masculinitate ca pe ceva evil si care ar trebui evitat cu orice cost). Un barbat nu ramane la mentalitatea de copil in mod voluntar, ci pentru ca nimeni nu i-a aratat ce trebuie sa faca. Si cum nu e nimeni care sa ne invete, trebuie sa invatam sa ne dezvoltam de unii singuri. "This is your life and it's ending one minute at a time."
In filmul "The Emerald Forest", unde un tanar este capturat si crescut de indieni, este prezentat un ritual de initiere "in actiune". In timp ce se juca cu o fata in rau, seful de trib observa interesul baiatului pentru fata dpdv sexual (asta ca sa nu devenim vulgari). Seful vine cu nevasta si cu alti cativa lideri de trib, il surprinde pe baiat si incepe sa se rasteasca la el: "a venit timpul sa mori". Sotia sefului, jucandu-si rolul, il intreaba daca chiar trebuie sa moara iar acesta ii raspunde pe un ton hotarat ca "da". Baiatul incepe sa fie torturat de batranii tribului, fortat sa se duca in padure si sa fie "mancat de viu" de furnici. De dimineata, baiatul inca viu, este dus la rau si spalat. Seful tribului se apropie de el si pe un ton ridicat ii spune "baiatul e mort iar barbatul s-a nascut". Odata cu aceasta, ii este indusa si prima "experienta spiriuala": praf de drog suflat in nasul baiatului ("distillate of Laka, one whiff and the pain is gone"). Acesta incepe sa halucineze, intalnindu-si "power animal"-ul.
Acum ca baiatul a devenit barbat, ii este permis sa se insoare si pe masura ce isi ia in primire responsabilitatile si identitatea, este numit sef de trib. "Tomorrow will be the most beautiful day of Raymond K. Hessle's life. His breakfast will taste better than any meal you and I have ever had."
Revenind cu picioarele pe Terra, cautam initierea la varsta cand devenim adulti, prin responsabilitati, prin datorii, prin placeri si drepturi de adult, prin spiritualitate (ca o mica paranteza, sa nu uitam ca nici pe plan religios nu lipsesc ritualurile de initiere, in crestinism fiind botezul si in iudaism ceremonia de Bar Mitzvah). Triburile aveau notiuni precise referitoare la maturitate si cum se ajunge la ea, avand ritualuri de initiere asemanatoare celei din Emerald Forest, astfel copii aveau parte de o maturitate solida. In cultura noastra, in schimb, avem parte doar de pseudo-initieri, cum ar fi:
- inrolarea in armata, impreuna cu "interesanta fantezie" ca umilinta si pierderea fortata a identitatii "va face un barbat din tine"
- gastile de cartier, cu abuzul de droguri si chiar crima care sunt necesare pentru a fi initiat
- inchisorile, acolo unde sunt conduse de gasti
- dusul baiatului la "bagaboante"
Acestea sunt pseudo-initieri pentru ca baiatul e initiat intr-un gen de masculinitate incompleta, falsa, o masculinitate "patriarhala". Trecerea de la psihologia de copil, unde se pune accentul pe sadomasochism, catre psihologia masculina matura, creativa si protectoare, nu se intampla. Aici face parte si genul de om care face armata degeaba si se intoarce, fara pic de schimbare vizibila asupra sa, la gastile de cartier din spatele blocului, desincronizand rasa si cumparand tigari unei "pocnitori" in speranta ca aceasta il va placea mai mult, asta in momentul cand ea l-a catalogat ca fiind "doar prieten" de mult; dar divaghez. La fel ca in filmulet, ca sa se faca trecerea de la baiat la barbat trebuie sa existe o "moarte" simbolica, psihologica, spirituala. "Only after disaster can we be resurrected, It's not until you lost everything that you are free to do anything"
Un ritual de initiere "ca la carte" e compus din doua ingrediente optime: spatiul sacru si "batranul" meserias in lucruri de acest gen. Daca ati vazut "The Mask of Zorro", va puteti aminti de scena unde Zorro il pune pe invatacel in mijlocul mai multor cercuri si ii spune ca "de acum inainte doar acest spatiu va fi lumea ta (the beauty of the baud ), nu mai exista nici fratele tau mort, nici capitanul care l-a omorat, nici razbunarea" - ritualul necesar pentru a deveni "Zorro".
Mircea Eliade a fost unul din cei care a fost preocupat de ritualurile de initiere, observand ca acestea inca mai supravietuiesc in culturile tribale din Africa, America de sud si insulele din sudul Pacificului, si interesat fiind de rolul "spatiului sacru" a concluzionat ca spatiul "sfintit" este esential initierii de orice tip. In triburi, spatiul poate fi o casa, o coliba, sau o pestera in care sunt tinuti cei ce urmeaza sa fie initiati, la fel cum foarte bine poate fi si salbaticia. Fanii "Lost" ar putea considera insula ca spatiul sacru pentru "initiere", "The Others" fiind elderii, explicand astfel si finalul ultimului sezon. Spatiul ar trebui sa fie izolat de influenta lumii exterioare si, in special in cazul baietilor, de "influenta nefasta" a femeilor. De multe ori, initiatii suporta sarcini groaznice, atat pe plan fizic cat si pe plan mental. "If the applicant is young, tell him he's too young. Old, too old. Fat, too fat." Invata sa suporte durerea, ca simbol pentru greutatile vietii si sunt invatati tot ce trebuie sa fie invatati pentru a deveni maturi. Sunt eliberati din spatiul sacru doar dupa ce au completat toate task-urile si procesul de transformare a fost completat.
In ziua de azi, cu greu mai poti gasi un mentor care sa te invete drumul ce trebuie parcurs spre maturitate. Nu avem modele de barbati maturi dar il avem pe Becaly, nu avem structuri institutionale pentru procesul de ritualizare, dar avem scoli cu "mentori" fara chef impreuna pentru o munca stabila. Omul modern e un om ce traieste sub deviza "fiecare pentru el" si daca nu incearca sa se realizeze singur, se va vedea tot timpul ca pe o victima a imprejurarilor si va tot incerca sa caute puterea tatalui, fie prin persoane pds*, fie prin religie - un tata care nu a existat in vietile noastre si nu va aparea oricat de mult am incerca sa-l facem sa apara, fizic sau emotional. "Our fathers were our models for God. If our fathers bailed, what does that tell you about God? Listen to me! You have to consider the possibility that God does not like you. He never wanted you. In all probability, he hates you. This is not the worst thing that can happen."
*pds = povesti de succes, pentru neinitiati
© Neural