Wednesday, February 21, 2007

viata celui mai renumit amant francez

Louis François Armand du Plessis, maresal al Frantei, duce de Richelieu si nu in ultimul rand, cel mai renumit amant francez, baza personajului Valmont din "Les Liaisons dangereuses", un roman epistolar, bazat pe scrisorile dintre contele de Valmont si Marchiza de Merteuill.Romanul prezinta decadenta aristocratilor francezi inaintea revolutiei franceze si in rolul principal, rivalitatea dintre cei doi si cum folosesc sexul pentru a umili si a degrada, savurand in acelasi timp, jocurile lor perverse.

Louis Francois nu dadea prea multa importanta valorilor morale, mai mult din cauza educatiei nu prea buna.S-a facut remarcat pe front aparand orasul Genoa prin 1737 si mai apoi in 1756 prin capturarea cetatii San Felipe, izgonind englezii din Minorca.








Viata lui publica si cea de amant a inceput tarziu dupa terminarea serviciului militar, prima lui amanta fiind Madame de Pompadour (poza stanga), Louis al XV-lea, rege al Frantei fiind foarte invidios.












Dupa moartea curtezanei Pompadour, Louis Francois s-a imprietenit cu ultima amanta a regelui, Madame du Barry (poza stanga) si iar nu a fost bine vazut in societate datorita faptului ca noua regina, sotia lui Louis al XVI-lea nu prea ii avea la inima, nici pe ducele cuceritor si nici pe Madame du Barry.

A fost insurat de 3 ori, prima data impotriva vointei lui la varsta de 14 ani cu Anne Catherine de Noailles, a doua oara cu Marie Elisabeth Sophie de Guise din cauza intrigilor lui Voltaire, Voltaire era la fel de mare barfitor pe cat era de filozof.
A treia oara s-a insurat la varsta de 84 ani cu o irlandeza.

Se spune ca Madame de Pognac si Marchiza de Nesle au luptat pentru el intr-un duel, deci nu doar barbatii se bat pentru o femeie.








In 1729 a avut o aventura cu Emilie du Chatelet (poza stanga), desi s-a terminat repede, au tinut legatura prin corespondenta mai bine de 10 ani.

A mai fost amantul faimoasei curtezane si renumita romanciera, Claudine Guerin de Tencin.








Si varianta moderna:



1 comentarii:

Inis Avalon said...

Mda. A se vedea cat de bine cunostea aceste lucruri, ba inca si altele mai usturatoare - un roman de-al nostru neaos get-beget - anume Dinu Nicodin, semnatar al unui op inclasificabil pe nume Revolutia - si unde figureaza si personajul comentat aci de domnia voastra. Sfori si partuze glorioase! Vive la futue France!