Saturday, February 09, 2008

Valentine`s Day intre kitch , istorie si cultura

Exista o zi pe an cand este musai sa iti demonstrezi iubirea fata de iubita sau iubitul tau, prin mici cadouri, felicitari sau flori sau orgasme, take your pick.

In esenta, nu e este un lucru rau, doar ca de-a lungul timpului, Valentine`s Day a devenit un pretext comercial de mare anvergura, precum Craciunul sau Pastele.

Se spune ca Valentine`s Day dateaza de pe vremea Imperiului Roman, cand pe la mijlocul lunii Februarie, barbatii romani onorau zeitatile feminitatii, sexului si fertilitatii.

Prin 1477, englezii au inteles altfel aceasta sarbatoare, astfel, de Valentine`s day, barbatii si femeile isi trimit scrisori de dragoste.
Ideea asta a ramas la fel pana in zilele noastre, foarte dragut, dar sa trecem la lucruri serioase :)

Am scris multe articole despre curtezane si amanti francezi celebri din secolele XVI si XVIII pentru ca francezii chiar au o legatura abstracta cu iubirea si sexul.

Astfel prin secolele XI si XII in inaltele cercuri sociale nobile ale Frantei din Evul Mediu a aparut un concept si anume, dragostea de curte, o notiune care presupunea innobilarea si exaltarea dragostei si a femeii dorite, in traducere libera, lingusirea (NU Seductie) femeilor de la curtile castelelor nobiliare, concept manifestat cel mai mult in 4 regiuni din sudul Frantei (Aquitaine, Provence, Champagne si Burgundy).

Aceasta notiune era bineinteles, o contradictie intre dorinta erotica-sexuala, atasare emotionala si mai ales, principiile morale pe care francezii le incalca, in numele iubirii, of course.


Ulterior termenul de 'dragoste de curte' a fost popularizat de romancierul Gaston Paris in 1883, folosit des in diverse romane de dragoste pana in timpurile contemporane cand in 1936, un scriitor irlandez pe nume Clive Steples Lewis, scriind Alegoria Dragostei, o carte despre traditii medievale, a redefinit termenul lui Gaston Paris atribuindu-i caracteristici mai moderne, apropiate de Seductie si toate ramificarile si complicatiile ei.


Arabii au fost si ei precoci, astfel in secolul XI, Ibn Sina (foto stanga), psiholog si filozof persan a scris un tratat despre exaltarea persoanei iubite si puterea nobila a dragostei.

In poemele arabice dragostea fiind vazuta ca o dorinta vesnic de neindeplinit, atlfel n-ar fi fost iubire, zic ei.

Astfel. ideea de a curta si curtezana dateaza cu mult inaintea perioadei romantismului francez, luand diferite forme si conotatii de-a lungul timpului

Conceptul a fost atat de popularizat incat i-a fost atribuita o zi pe an pentru a fi sarbatorit, astfel, nu e doar un obicei kitchos al celor din vest, Valentine`s Day are o cultura, o istorie, pornind de la Sfantul Valentin si ideea ca 'orice pasare isi gaseste partenerul' pana la obiceiurile medievale de exaltare a iubirii din cercurile sociale nobile.


In concluzie, de aici vine ideea de a curta o femeie, de ai face curte unei femei (cu tot cu casa si piscina pentru iubaretii materialisti).

Asa ca pe 14 Februarie de Valentine`s Day, curtati femeile pe langa castel, bloc sau in club, pentru ca asa e frumos.

semnat, lascivuh.

1 comentarii:

Anonymous said...

Oh, dar cat de placut e sa fii obiectul linguselilor sentimentale... Nu mai vezi inimioarele plutind ca tantarii in siropul kitch care te inconjoara, ignori bunul simt si pret de cinci minute pasesti pe un nor trandafiriu. Animalul gratios adulmeca flatarea si se hraneste cu ea. Desfid orice femeie care nu recunoaste asta :))